Makedonien 2000

Resultat: 4.500.000 DKK

På randen af Europa

I Østeuropa levede romaerne på projektets tidspunkt som de fattigste af de fattige. Makedonien havde ellers på papiret været et positivt eksempel på et multietnisk samfund efter selvstændigheden, men reelt blev romaerne, dengang og i dag, dagligt udsat for diskrimination.

Det var projektets formål at bekæmpe fordomme blandt lærere og ikke-roma elever samt at fremme unge romaers deltagelse i uddannelsessystemet. Derudover skulle projektet opbygge kapaciteten blandt lokale hjælpeorganisationer og søge at øge beskæftigelsen blandt romaer igennem videreuddannelse, iværksætterydelse og jobtræning. Herudover planlagdes en storstilet lobbyindsats for at få såvel den makedonske regering som EU og den danske regering til blandt andet under EU-formandskabet at tage romaernes situation alvorligt.

Projektet opfyldte, omend forsinket pga. interne uroligheder i landet, de mål der var sat. Lokalt arrangeredes diverse aktiviteter for at få kommunikationen mellem roma-familier og skoler i gang, blandt andet workshops, hjemmebesøg, forældremøder, dygtiggørende skoleaktiviteter og teaterstykker. Resultatet kunne flere steder mærkes i form af en opblødning i skolernes traditionelle syn på romaerne og i en meningsudveksling med gradvis større forståelse for hinandens situation og problemer til følge.

Ved projektets afslutning var der midler til gode, der blev kanaliseret ind i lokale oplysningsorganisationer, der fortsatte arbejdet med at fremme bedre vilkår og mindre diskrimination mod romaerne ikke kun i Makedonien men i hele EU.

  • Samarbejdspartnere: Folkekirkens Nødhjælp (FKN) og deres lokale partnere Macedonian Centre for International Cooperation (MCIC) og 15 mindre makedonske organisationer
  • Beløb: 4,5 mio. DKK
  • Status: Afsluttet
  • Formål: At bekæmpe fordomme blandt lærere og ikke-roma elever, at fremme uddannelse blandt unge romaer, opbygge kapacitet i lokale organisationer samt omfattende lobbyarbejde om romarettigheder.