Opdateringer

Juli 2016

1. juli 2016 blev projektet skudt i gang i Somaliland.

August 2017

Participatorisk baseline workshop med unge elevrådsrepræsentanter.

Mellem januar og marts 2017 blev et baselinestudie gennemført med aktiv deltagelse af elevrådsrepræsentanter fra de ti gymnasier. Det participatoriske studie blev skudt i gang med en workshop ledt af en konsulent med støtte fra SOS Danmark og SOS Somaliland. Hovedformålet med workshoppen var at lære de unge at udføre kvalitativ research, så de selv kunne deltage i indsamlingen af data til baselinestudiet, og så de var i stand til at udføre research på deres skoler i løbet af projektet.

I de første tre dage lærte deltagerne om de værktøjer, man kan bruge, når man laver research, heriblandt udvælgelse af respondenter, spørgeteknikker og vigtigheden af at lytte. Det var nyt for alle – både eleverne og de unge fra SONYO og SOS. Underviseren forklarede om vigtigheden af at bruge ungdomsvenlige metoder til at afdække de unge gymnasieelevers problemer. Herudover lærte deltagerne om metoder til at indsamle data, heriblandt brainstorming, casestudier, mapping af skoler, kontrolgrupper, tegninger, fokusgruppediskussioner, observation, individuelle interviews og key informant interviews. Ingen af de deltagende havde erfaring med kvalitativ research, så træningen foregik med en blanding mellem oplæg, diskussioner, praktiske opgaver og ikke mindst en masse leg. På workshoppens sidste dage planlagde og testede eleverne de spørgsmål, som de skulle lave ude på deres gymnasier efter workshoppen. Der blev også tid til at teste deres spørgsmål og metoder på et gymnasium i Hargeisa og tilpasse spørgsmålene baseret på denne erfaring. Eleverne gik fra workshoppen fulde af energi og klar til at udføre deres research. En af eleverne, Ayan Ahmed fra Mohamed Shire Secondary School in Sheikh, sagde ved slutningen af workshoppen:

“Dette var min første mulighed som gymnasieelev for at deltage i en træning, og det har virkelig haft en positiv indvirkning på mit liv. Nu kan jeg udføre research ved at udforme spørgsmål, identificere den rigtige respondent, gennemføre fokusgruppediskussioner og individuelle interviews, som alt sammen var nyt for mig, men som jeg nu mestrer (…) Nu er jeg fyldt med energi og motiveret til at gennemføre undersøgelsen på min skole. Jeg har også fået nye venner fra andre elevråd, og vi kan lære af hinanden.”

Introduktionskursus for elevrådsrepræsentanter

I februar og marts 2017 deltog 600 (hvoraf halvdelen var piger) elevrådsrepræsentanter i et to-dages introduktionskursus omhandlende skoleledelse, event- og aktivitetsplanlægning samt deres rolle og ansvar som elevråd. De deltagende elever var blevet valgt af de øvrige elever på de ti gymnasier i Sheikh, Berbera, Hargeisa, Gabiley og Borama ved elevrådsvalgene i december 2016. SONYO stod for kurserne i samarbejde med SOS Somaliland, og det foregik ude på hvert af de ti gymnasier. Kurset var participatorisk med en masse gruppearbejde og diskussioner.

Kurset var en del af de initiativer, der gennemføres for at fremme elevrådsrepræsentanternes forståelse af deres roller og ansvar og for at gøre det klart for dem, hvad de forventes at gøre for deres medstuderende, skoler og lokalsamfund. Som en del af kurset udviklede elevrådsrepræsentanterne også handlingsplaner for det næste halve år. Hvert elevråd blev enige om at fokusere på tre aktiviteter.

Efter kurset udtrykte eleverne, at de følte sig motiveret og inspireret til at omsætte ord til handling og bidrage positivt til udviklingen på deres skoler og i deres lokalsamfund. Syv elevrådsmedlemmer blev valgt til at koordinere og overse implementeringen af de planlagte aktiviteter på hvert gymnasium samt organisere fællesmøder for elevrådene en gang hver anden uge for at dele erfaringer og fremskridt.