VIL DU VÆRE KAMPAGNEFRIVILLIG?

Har du lyst til at udvikle, designe og gennemføre Operation Dagsværks landsdækkende oplysningskampagne?

Som sekretariatsfrivillig er du med til at sætte dagsordenen for hvad du vil lave og hvordan årets kampagne skal se ud!

På sekretariatet arbejder et hold frivillige, der starter med 3 ugers introforløb, hvor man får pakket kufferten med kompetencer og værktøjer til at lave en mega fed kampagne, som skal føres ud til tusindvis af elever på de danske ungdomsuddannelser.

Som frivillig på sekretariatet har du en høj grad af medbestemmelse og medskabelse. En professionel kampagneleder er ansat til at facilitere og organisere, men der er kæmpe mulighed for at sætte sit præg på den landsdækkende kampagne. Det er nemlig de sekretariatsfrivillige der skaber og udfører årets kampagne, fra start til slut. Du tager det ansvar du har mod på, og vælger de arbejdsopgaver du har interesse for.

At være frivillig i Operation Dagsværk er både sjovt, fagligt, lærerigt, inspirerende, og for dig, der gerne vil være med til at skubbe lidt til tingene, og måske tænker på at arbejde med organisatorisk arbejde senere hen.

Hvorfor være frivillig på sekretariatet?

- Det er en ganske unik mulighed for at få praktisk og strategisk erfaring med kampagne- og kommunikationsarbejde.

- Du får førstehåndserfaring med udviklingsarbejde og samarbejdserfaring med danske udviklingsorganisationer.

- Der er rige faglige udfordringer ved at skabe undervisningsmateriale til gymnasieniveau.

- Du får et kæmpe ansvar at forvalte, som sætter sine spor på folk.

- Rigtig brugbart på dit CV

- Et stort sammenhold og fællesskab

Operation Dagsværk og sekretariatet er et meget anerkendt sted at have været forbi. Tidligere sekretariatsfrivillige er i høj kurs videre frem i arbejdslivet, fordi man tager så rige erfaringer om organisering, kampagne, frivilligledelse og generelt bare tjekkethed, med sig.

På en måde er det at sammenligne med et højskoleophold, hvor der løftes i flok. Du vil møde mange nye mennesker, mange ildsjæle, der brænder for udviklingsarbejde og kampagnearbejde. Du vil helt sikkert blive sat i nogle svære og udfordrende situationer – og du er med til at løse dem.

Hos os arbejder vi som et kollektiv imod et fælles mål. Du vil komme til at arbejde tæt sammen med unge ligesindede fra hele landet, og sammen udvikle jer i takt med det store arbejde, I får fra hånden.

I hjertet af København

Som frivillig på Operation Dagsværks sekretariat, møder du ind sammen med de andre frivillige om morgenen, hvor vi typisk har et morgenmøde, der skal opsummere og kickstarte dagen. Når maverne begynder at rumle, går et par stykker i køkkenet og forbereder frokost til hele sekretariatet, der selvfølgelig er gratis, når man er en del af holdet. Ud på eftermiddagen er det fyraften, og vi tager alle hjem fra sekretariatet - ligesom vi møder ind sammen. Man kan selvfølgelig blive, hvis man er midt i et fedt projekt, eller lige skal snakke lidt videre med de andre frivillige over en kaffe eller noget.

Sekretariatet er meget dynamisk og former sig efter de frivillige, der sidder der. Derfor er det ikke altid muligt at forudsige præcis, hvad der kommer til at ske, da hverdagen også bestemmes af dig. Hvis du har et fritidsjob, er det også muligt at gå lidt tidligere en dag, hvis du fx skal på arbejde, eller hvis du har andre vigtige aftaler.

Sekretariatet ligger på Studiestræde i hjertet af København, kun to minutters gang fra Rådhuspladsen. Alt ligger indenfor gåafstand, og det er nemt at benytte byens muligheder. Det sociale sammenhold blandt de frivillige på sekretariatet gør også, at der altid er nogle at tage på café med, drikke en øl med eller tage til koncert med.

Kontakt sekretariatet

Har du lyst til at blive frivillig på sekretariatet, eller har du spørgsmål, kan du kontakte medarbejdere og frivillige på sekretariatet på telefon 33 11 45 40 mandag - fredag kl. 10-16 og på email: od@od.dk døgnet rundt.

Sekretariatets adresse: 

Studiestræde 24, 3. th.
DK-1455 København K

Rejs og lav film og undervisningsmateriale

Dagsværkssekretariat er inddelt i to halvår, et efterår- og et forårssekretariat. På forårssekretariatet, mens de fleste elever på ungdomsuddannelserne forbereder sig til årets afsluttende eksaminer, så udvikler, designer og forbereder Operation Dagsværks sekretariat årets kampagne. Årets projekt er lige blevet valg af gymnasieeleverne i december, og på foråret kan du være med til at bestemme hvordan projektets kampagne skal se ud.

Frivilligholdet starter med at tage en tur i sommerhus for at blive rystet sammen, inden turen efterfølgende går til projektlandet. Her kommer du med på en researchrejse, hvor du sammen med resten af holdet vil møde de lokale partnere og målgruppen for årets projekt. Du vil få stor indsigt i projektet og dets problemstillinger, se det hele med egne øjne og få inspiration til at forme kampagnen efterfølgende.

Ud fra alt det materiale, vi henter hjem fra vores rejse, vil du vil komme til at lave undervisningsmaterialer og film til brug for kampagnen. I løbet af de næste måneder vil du få mulighed for at gå helt i dybten med det du selv finder aller mest spændende.

Med vejledning og hjælp vil du have mulighed for at producere film om projektet og partnerne, som skal vises på hele landets gymnasier til efteråret. Du har også muligheden for at fordybe dig i undervisningsmateriale, hvor du selv er med til at skabe aktuelt materiale om projektets problemstillinger, som frit kan bruges i undervisningen på gymnasierne.

På forårssekretariatet 2015 producerede Sofie Grann film som frivillig:
“Det er første gang, jeg har lavet noget, som er kommet ud til så mange mennesker. Det er virkelig stort for mig. Du kan få lov til alt, og fordi vi havde et godt projekt, kunne vi få lov at snakke med de rigtige mennesker på vores rejse,” siger Sofie i en artikel. 

Læs mere om Sofies oplevelse her.

Se også de film, Sofie har lavet.

Tag til Dhaka og på turné i hele Danmark

På efterårssekretariatet, hvor et nyt skoleår begynder for eleverne på ungdomsuddannelserne, skydes Operation Dagsværks kampagne i gang. Det er i efteråret, at kampagnen udføres. Det er dig og resten af efterårsholdet, som laver startskuddet for vores oplysningskampagne i begyndelsen af september.

Som det allerførste tager hele holdet på en researchtur til projektlandet for at se det hele med egne øjne, så du kan formidle dine indtryk til eleverne på ungdomsuddannelserne. På rejsen møder du partnerene i projektet, og snakker med lokale og unge fra projektet, og du bliver hurtigt en ekspert på landet og årets emne!

Læs om Katrines efterår som frivillig på sekretariatet

Efter rejsen vil du være med til at udvikle fællestimen og workshops, som kommer ud på ca. 100 gymnasier i hele landet. Du vil komme til at turnere rundt på Danmarks ungdomsuddannelser, stå på scenen og fortælle om vores projekt og motivere til at arbejde på Dagsværkdagen. I  uger vil du sammen med de andre frivillige komme rundt i hele landet, og opleve vidt forskellige skoler.

”Fællestimeturnéen er en helt vild oplevelse, fordi det er så intenst og der hele tiden sker noget nyt. Du kan blive kastet ud i hvad som helst, men man lærer også vildt meget af det. Og så er det bare vildt sjovt. Jeg ville ikke længere være nervøs hvis nogen sagde jeg skulle stille mig op og tale for 400 mennesker.” - Zenia, sekretariatsfrivillig i efteråret 2015.

Efterårssekretariatet 2015 har lavet en video om deres tur, som du kan se her:

På turnéen kommer du også til at mødes med Dagsværkgrupperne og klæde dem på til at viderebringe den viden, du selv har fået, så de kan videreformidle din viden om projektlandet, projektet og projektets målgruppe til andre elever.

Du kommer til at have den direkte kontakt til dagsværkgrupperne ude på skolerne, og er med på tætteste hold når Dagsværkdagen løber af stablen i starten af november.

Efterårssekretariatet starter i midten af juli frem til kort før jul.

Læs om Anemone oplevelser fra turen til Dhaka i foråret 2017, hvor hun var afsted sammen med de andre sekretariatsfrivillig.

”Derfor er jeg frivillig i Operation Dagsværk”

Som frivillig på Operation Dagsværks sekretariat bestemmer du og dine medfrivillige i høj grad, hvad I ønsker at lave. Derfor er der heller ikke en fast form for, hvordan en almindelig hverdag ser ud, da det er jer, der kommer til at bestemme strukturen efter, hvordan I arbejder bedst. Læs her om Oline og Katrines oplevelser som sekretariatsfrivillige og deres hverdag.

Oline: ”Vi møder fælles ind først på formiddagen, drikker en kop kaffe sammen mens vi deler fællesbeskeder. Hvis man har fået en god idé, kan den komme op på programmet.”

Katrine: ”Ja, og om mandagen starter vi dagen ud med at lave et ugeskema. Her plotter vi de arbejdsopgaver og projekter ind, vi gerne vil bruge vores tid på at lave. Det er vi lidt blevet nødt til at gøre, for ellers løber tiden bare fra os på en uge, og så har vi måske glemt at gøre nogle af de ting, der er ret vigtige at gøre.”

Oline: “Hver anden onsdag har vi også et ugentlig husmøde, hvor alle der arbejder på sekretariatet kommer. Der er få fuldtidsansatte, men en del studentermedhjælpere, og de er der ofte på forskellige tidspunkter, derfor har vi husmødet, så vi alle bliver samlet. Her siger vi de to vigtigste ting, vi hver især har gang i. – Så kan man også hoppe med på vognen hos en af de andre, hvis man synes, de har gang i noget interessant som man gerne vil lære mere om.”

Katrine: ”Vi prøver at gøre de møder korte, men nogle gange kan det godt være svært, fordi alle har gang i så mange spændende ting, vi alle gerne vil høre mere om. Men vi vil også frygtelig gerne i gang med vores projekter. Så efter mødet deler vi os op. Mange af os arbejder sammen i små grupper og de skifter løbende, da vi danner dem ud fra, hvad der er arbejdsopgaver og interesseområder.”

Gratis frokost

Online: “Vi må endelig ikke glemme frokosten! Vi får jo frokost hver dag herinde og spiser sammen, og vi plejer at skiftes til at lave det. Så et par stykker smutter ned og handler lidt mad ind og kommer tilbage og gør det klart. Vores nationalret er uden tvivl ristet rugbrød med feta og pesto. Men der er altid en masse lækkert at smøre madderne med og friske grøntsager til.”

Katrine: “Hahah, du har helt ret. Rugbrødsmadderne må vi ikke glemme. Men vi er ret gode til at lave salater til, og en gang imellem laver vi tærte eller suppe. Det er alt efter, hvad der lige er plads til.”

Oline: “Så rydder vi lige af bordet, og enten tager vi fat, hvor vi slap før frokost, eller så har vi planlagt nogle andre opgaver, så det bliver afvekslende.”

Filmproduktion 

Katrine: “Vi er i gang med at lave film, vi er ved at klippe sammen.”

Oline: “Ingen af os har rigtig prøvet at lave video før, så det er lidt udfordrende. Heldigvis har vi en ansat, der er super god til det. Han har lært os at klippe og give os gode fif. Ellers er det os selv, der laver det hele. Så brainstormer vi en gang imellem med ham og de andre på sekretariatet, om hvad vi gerne vil have med, og hvad der vil fungere godt.”

Katrine: “Det er noget af det, der er super fedt ved at være her. Der er så mange med alle mulige forskellige kompetencer, og de brænder alle for at lære det videre til os, hvis vi har lyst. Så man kan få vejledning inden for rigtig mange områder - og nu har vi lige valgt film den her gang.”

Oline: “Fordi vi er så mange, er der også rig mulighed for at få et par friske øjne på det man nu har lavet. Der er alle super gode til at komme med inputs, være konstruktive og til tider lidt for skøre idéer.”

Katrine: “Lige præcis. Men udover meget kompetente  og sjove menneske, har vi også mange redskaber til rådighed; en masse elektronik til film, stationære men også bærbare computere, så vi kan sidde hvor vi vil. Der er rart en gang imellem lige at skifte miljøet lidt ud, da vi bruger rigtig meget tid her på sekretariatet. Men så er det bare fedt, at vi er så centralt placeret. Strøget ligger lige ved siden af - det er meget oplagt og super sjovt, hvis man gerne vil lave nogle interviewspots, eller hvad man nu finder på. Så er det bare lige at hoppe ned på gaden. Vi ligger også lige ved siden af H.C. Ørstedsparken, hvis man har brug for lidt grønne omgivelser og frisk luft.”

Oline: “Ja! Det er altid et godt sted at brainstorme eller lave gruppeøvelser, når det er godt vejr.”

Et åbent kontor

Katrine: “Hvad skal vi mere fortælle om?”

Oline: “Hmm. Det er et meget åbent kontor, hvor der kommer mange mennesker ind og ud, der er knyttet til Dagsværk på den ene eller anden måde. Det er super fedt, der altid er nogle forskellige man lige kan få sig en snak med.”

Katrine: “Lige præcis. Hvis vi skal sige en generel ting om sekretariatet, så skal det nævnes, at det er vores, og det er, hvad vi gør det til. Hvis vi har lyst til at male hele hytten eller rykke om på møblerne, så må vi gerne det - vi skal selvfølgelig lige aftale det inden, så alle er med på den. Det gør også, at der er en fed atmosfære herinde, fordi vi har så meget ansvar og bestemmelse over, hvad der sker.”

Oline: “Hvis vi f.eks. vil pifte sekretariatet op, kan vi aftale en dag med praktisk arbejde. Det kan måske godt lyde til, at vi har en meget ens arbejdsstruktur, men der kommer hele tiden noget ind fra højre.”

Katrine: “Det gør der! Det er også derfor tiden nogle gange løber fra os. Men det er bare virkelig fedt, at vi kan og bruger hinanden så meget.”

Fest og fyraften

Oline: “Vi har da ikke fået sagt noget om, hvad vi laver når vi har fri?”

Katrine: “Nej, det har vi da slet ikke. Vi har fri kl 16, og i dag skal jeg f.eks. arbejde, så jeg bliver nødt til at gå lidt før. Vi er et par stykker, der har et deltidsjob ved siden, og det kan man sagtens få til at passe ind. Vores tid er fleksibel, man skal selvfølgelig bare lige aftale det inden.”

Oline: “Men det er faktisk sjældent, vi går hjem kl. 16. Vi bliver tit lige hængende og hygger til en øl eller et brætspil. Vi har også tit fællesspisning, hvor vi laver mad sammen, og så har vi en ting for filmaftener.”

Katrine: “Haha, ja. Det er alle ting, vi er ret godt til. Men jeg vil give dig ret i, at vi hygger os ret meget med at smide en film op på projekteren for at slutte dagen af.”

Oline: “Vi holder også ofte fester. Da vi var turnerede landet rundt for at fortælle om årets projekt, gjorde vi det meget, for at vi alle lige kunne mødes om fredagen. Nogle gange er det bare os frivillige, andre gange invitere andre dagsværkere og venner med. På fredag har vi f.eks. Mexican Night.”

Katrine: “Så det bliver noget med nachos, tortillas og sombreros - det bliver simpelthen så godt. Men vi kan jo blive ved med at snakke, om alt det vi laver, så det kan være vi skal runde af?”

Oline: “Ja, det må vi nok hellere. Men I kan altid bare skrive eller ringe ind, så skal vi nok fortælle mere og svare på alle spørgsmål.”

Du kan kontakte de frivillige på sekretariatet på telefon 33 11 45 40 mandag - fredag kl. 10-16 og på email: od@od.dk døgnet rundt.