Dagbog fra en sekretariatsfrivillig

Mød Emma, der sammen med resten af de sekretariatsfrivillige, det næste halve år er med til at udforme kampagnen til dette års projekt. Læs om hendes tanker omkring det at være frivillig i Operation Dagsværk, og hvordan hun oplevede researchturen til Uganda i starten af året.
03. apr 2019

Refleksioner over livet som sekretariatsfrivillig

Jeg sidder i vindueskarmen og kigger ned på en mindre gade, som ligger parallelt med Amagerbrogade. Trafikkens hastighed og mængden af cyklister er kontrastfyldt fra, hvad jeg kommer fra. Der sker altid noget i København. Når jeg kigger ud af vinduet fra fjerde sal, er der altid en løber, eller en der er ude og lufte sin hund. Selvom jeg ikke havde troet på det for 3 måneder siden, hvor jeg ankom fra Jylland lettere forvirret og overvældet af byens tempo, så har rutinerne alligevel indprentet sig. Det er pludseligt blevet en hverdagsting at cykle ind til Operation Dagsværks kontor om morgenen, selvom cykelstierne godt nok var noget af en hektisk oplevelse de første par uger.

Da jeg tog beslutningen om at flytte 300 kilometer væk hjemmefra uden at have et fast sted at bo i den første tid og uden at vide, hvad jeg havde sagt ja til, var det ikke uden en vis bæven. Især fordi folk omkring mig tvivlede og var bekymret for, hvordan jeg nu ville få det til at fungere, og så som fuldtidsfrivillig! Men da jeg stod i Uganda 2 uger efter, at jeg var startet inde på Operation Dagsværk, blev jeg endnu en gang bekræftet i, at det var den rigtige beslutning jeg tog.

Rejsen til Uganda, som er årets projektland, var nemlig en vild oplevelse, hvor der skete utroligt mange ting, og hvor jeg mødte mange mennesker, som gjorde stort indtryk. Jeg og de andre sekretariatsfrivillige havde en hel dag, hvor vi var på besøg hos familier, det var en dag hvor vi oplevede en anden kultur helt tæt på.

Nadia, en af mine med-frivillige, og jeg er nogle af de sidste som bliver sat af på ruten rundt til de forskellige familier. Vi stiger ud af bussen og bliver fulgt hen til Janes hus, der ligger lidt oppe af en skråning på et bjerg, hvor der gror kaffeplanter og bananpalmer. Janes smil er stort, og hun byder os hjerteligt velkommen. Vi bliver tilbudt at sidde på en bænk i skyggen, mens de inde i huset fejer, så støvet hvirvler rundt og ud gennem klædet, der hænger foran udgangen. Da vi kommer ind i huset, er det første der møder os stuen, som er ret mørk, selvom det er højlys dag udenfor og væggene er malet gule. Jane viser os sine skolebøger, hvor hver side er sirligt udfyldt. Bøgerne er slidte, og hun er meget forsigtig, når hun vender siderne med de opgaver, hun har lavet. Nogle gange stopper hun med at bladre for i stedet at læse passager op, som tydeligvis har en stor betydning for hende. Det er en vild følelse at sidde her i en brun plyssofa i Sironko, et fattigt landdistrikt i det østlige Uganda, og snakke med et ungt menneske, der har så meget selvtillid og gåpåmod. Et menneske, der værdsætter ting, som vi ofte tager for givet, og som bærer præg af, at have kæmpet hårdt for sin ret til at starte i skole. Jane har nemlig dværgvækst, og i Uganda har man som ung med handicap langt færre muligheder end ens jævnaldrende.

Meget er sket siden, vi syv nye sekretariatsfrivillige traskede op at trappen til kontoret en mørk januar morgen med hver vores forventninger om, hvad der skulle komme til at ske i det kommende halve år. Nu er det lyst, når vi cykler afsted til kontoret om morgenen, og forårets rumsteren giver hints om, at vores deadline nærmer sig. Som sekretariatsfrivillig får man ansvar, hvilket både er udfordrende og spændende, samtidig med, at man lærer en masse nye ting, uden at det er drevet af karakterræs eller præstationsangst. Vi bliver sat i nogle situationer, hvor vi skal tænke kreativt, og hvor frustrationerne nogle gange tager overhånd. Men så er der altid plads til en lille pause, hvor man kan dele en onsdagssnegl med sin med-frivillig og få lidt frisk luft på altanen. For et fællesskab er skabt, vi har oplevet noget, som har rystet os frivillige sammen på tværs af  forskellige interesser og udgangspunkter.