Dagsværkdagen 2019: Vanvittigt vigtigt med inklusion

Dagsværkdagen d. 6. november 2019 ligger nu bag os og vi kan se tilbage på en dag, der bød på øget engagement, besøg fra Uganda, fejring og glade Dagsværkere.
20. dec 2019

Hvert år markerer Dagsværkdagen afslutning på Operation Dagsværks oplysningskampagne. En kampagne, der når ud til elever på ungdomsuddannelser i hele landet både offline og online. I år har vi sat fokus på unge med handicap i Uganda, på baggrund af et projekt stillet af Danske Handicaporganisationer (DH) og Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH). Det er netop det projekt, som midlerne fra årets Dagsværkdag går til. 

Efteråret igennem har sekretariatsfrivillige fra Operation Dagsværk været på turné i hele landet, hvor de har været talerør for de unge med handicap i Uganda, som vi mødte på vores rejse dertil. Gennem oplæg har de frivillige sat fokus på de udfordringer, som unge med handicap lever med, men samtidig også de muligheder der er for at inkludere unge med handicap, og dermed hvor vigtigt det er at støtte op om projektet ved at arbejde på Dagsværkdagen. 

Sarah - én af kampagnens rollemodeller

Blandt andet har eleverne kunne høre om Sarah fra Uganda, der lever med albinisme. Som helt ung blev hun forladt af sin far, og troede i mange år, at hun var den eneste, der så ud som hende med hendes lyse, sarte hud, og lyse, krøllede hår. Hun har gennem livet mødt masser af diskrimination pga. sit udseende, og været utryg, da mennesker med albinisme bliver forfulgt i Uganda, da der findes myter som fortæller, at knoglerne fra mennesker med albinisme kan helbrede, bringe lykke eller gøre en rig. 

Sarah havde ingen rollemodel, nogen at se op til eller nogen at snakke med alle de udfordringer om. For Sarah har det betydet en enorm usikkerhed og manglende tro på egne evner og værd. Det gjorde, at hun længe ikke troede på sig selv og sin ret til at sige sin mening. Men efter at Sarah kom på rollemodel-træning, blomstrede hun op. 

I dag er Sarah en stærk, ung kvinde, der med stolthed og styrke kan fortælle sin personlige historie om et liv med diskrimination og lavt selvværd. Hun har en mission om at gøre livet bedre for andre unge med handicap og være en rollemodel for børn og unge – den rollemodel, som hun altså aldrig selv har haft. 

Der er mange historier, der ligner Sarahs, men der er også mange, som ikke har været så heldige at få muligheden for at komme på træning, få en uddannelse eller blive anerkendt i et fællesskab. Det er de unge, som projektet skal nå, så vi kan få flere succeshistorier om øget inklusion og selvværd, som Sarahs. 

Og det er lige nøjagtig det, som eleverne på årets Dagsværkdag arbejdede for kan lykkes. 

Inklusion på dagsordenen - i Danmark og Uganda

I år har det været flere tilmeldte til Dagsværkdagen sammenlignet med sidste år, og det giver en stærk tro på, at eleverne på de danske ungdomsuddannelser synes, ligesom os, at det er vanvittigt vigtigt at sikre inklusion af unge med handicap i uddannelsessystemet, i de sociale fællesskaber og på arbejdsmarkedet. 

Sarah, Musa og Robert, der alle er unge med handicap fra Uganda var på besøg i Danmark i Dagsværkugen. Dagen brugte de med Karise Efterskole, som havde arrangeret dans og musik på torvet i Køge for at samle ind til projektet. Om aftenen tog de turen til Operation Dagsværks sekretariat i København for at fejre dagen med dem, der har stået bag årets kampagne, nogle af de Dagsværkere som var ude og arbejde og selveste TV2 News, der kom forbi til liveinterview. 

Deres venner og kolleger fra årets lokale partnerorganisation i Uganda, Show Abilities Uganda (SAU), havde d. 6. november arrangeret Dagsværkdag i Kampala, der blandt andet bød på bilvask, kagesalg, spisning i mørke og optog gennem byen. De unge med handicap i Uganda vil nemlig ikke bare sidde og vente på, at andre gør noget for dem, de vil handle selv og være med til at bære dette projekt fremad. Det er lige netop det, der gør dette års projekt så stærkt – det er af, for og med unge med handicap!