For første gang sætter Operation Dagsværk lys på unge med handicap

Danmarks globale elevbevægelse bryder endnu et tabu og skal for første gang nogensinde lave en oplysningskampagne om unge med handicap.
26. nov 2018

Danmarks globale elevbevægelse bryder endnu et tabu og skal for første gang nogensinde lave en oplysningskampagne om unge med handicap.

I weekenden var elever fra ungdomsuddannelser i hele landet samlet i demokratiets navn, for at træffe store beslutninger om blandt andet projektvalg til Operation Dagsværks oplysnings- og indsamlingskampagne i 2019.

Valget faldt på et projekt stillet af Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) og Danske Handicaporganisationer (DH). Sammen med deres lokale partnere, i Uganda, vil de netop gøre op med de mange myter og skabe reelle muligheder for unge med handicap i Uganda.

Sofie Monggaard Christensen er formand for SUMH, hun var begejstret for mødet med eleverne og ikke mindst for sejren: ”Vi glæder os helt vildt til at fortælle vores partnere i Uganda, at danske unge har valgt at gøre en forskel for dem. Vi kan næsten ikke vente med at komme i gang med projektet, for vi ved, at vi i samarbejdet med Operation Dagsværk kan gøre en kæmpe forskel.”

I Uganda lever ca. to millioner unge med et handicap. Mange af disse unge bliver mødt med overtro, fordomme og trusler og har derfor svært ved at leve et ungdomsliv på lige fod med andre unge. Eksempelvis afslutter  90 % af de unge ikke en uddannelse. Med rollemodeller, ung-til-ung-metoder og kompetenceudvikling, skal det kommende projekt skabe inklusion af unge med handicap i Uganda, samt sætte fokus på, at ingen skal lades i stikken, når det kommer til at sikre menneskerettighederne og FNs Verdensmål.

Thorkild Olesen er formand for DH og fortæller: ”Det er så vigtigt at unge med handicap bliver inkluderet i verdens udvikling, ellers når vi ikke FN’s Verdensmål. Vi glæder os til samarbejdet med Operation Dagsværk og satser på, at det også vil skabe større viden om unge med handicap i Danmark”

Lucas Lerbech går i 2.g på Vibenhus Gymnasium og HTX. Han var en af de elever som tilbragte weekenden med vigtige diskussioner om, hvordan engagerede unge sammen kan skabe en bedre verden. Han var begejstret for projektet, og satte blandt andet sin stemme på projektet fordi han tror på, at dette fokus ligeledes kan gøre en forskel i Danmark:

De formidlede projektet på en god og forståelig måde, og det var fedt at man også kan være med til at sætte fokus på unge med handicap i Danmark.

Operation Dagsværk har aldrig haft et projekt med fokus på unge med handicap før, og jeg synes, det er vigtigt at vi også sætter fokus på den gruppe af unge, da de er en marginaliseret gruppe – også herhjemme i Danmark.”

I januar rejser de frivillige hos Operation Dagsværk til Uganda for at møde de unge og samle materialer til en landsdækkende kampagne om unge, handicap, menneskerettigheder og gode idéer. Glæd jer til at følge med!