Operation Dagsværk og Amnesty Youth kæmper for bedre seksualundervisning

I efteråret 2020 arbejder Operation Dagsværk sammen med Amnesty Youth for at implementere en obligatisk og alderssvarende seksualundervisning i Danmark. 
26. aug 2020

I november 2019 valgte elever på tværs af landet, at Operation Dagsværk i 2020 skulle arbejde for at sikre en tryg skolegang for unge i Peru uden frygt for seksuel vold og chikane. Det betyder blandt andet, at årets Dagsværk-projekt er med til at sikre, at der indføres bedre seksualundervisning på skolerne i Peru. 

Gennem vores arbejde i 2020 er vi dog blevet bevidste om, at seksualundervisningen i Danmark halter og langt fra er tilfredsstillende i forhold til de problematikker og den virkelighed, som unge lever i, i dag. Derfor er vi gået sammen med Amnesty Youth om at skabe opmærksomhed omkring, at det ikke blot er i Peru, det er nødvendigt at implementere bedre seksualundervisning, men at vi også skal sikre det på skolerne herhjemme.

Hvad vil vi? 

Vi skal sikre en alderssvarende seksualundervisning på alle klassetrin, der kan forebygge seksuel vold og bekæmpe kønsstereotyper. Vi ønsker derfor en obligatorisk og timefastsat seksualundervisning på alle undervisningstrin til og med ungdomsuddannelserne. Undervisning bør omfatte undervisning i samtykke og seksuel selvbestemmelse. 

Gennem forbedret adgang til og rækkevidde af seksualundervisning kan de danske myndigheder forebygge seksuel vold og chikane på langt sigt, da vi får en ungdom og et system med en stærkere værktøjskasse til at undgå netop dette.

Efteråret igennem vil repræsentanter fra Operation Dagsværk og Amnesty Youth holde møder med relevante politikere for at fortælle dem om vigtigheden af forbedret seksualundervisning, så vi i sidste ende kan sikre det på de danske grund- og ungdomsuddannelser. 

Eleverne spiller en vigtig rolle

Inden vi sparker årets kampagne om Peru i gang vil vi derfor invitere elever landet over i at starte samtalen om kønsstereotyper og indsamle statements om ønsker til bedre seksualundervisning. Det er et vigtig skridt i at sikre implementering af bedre seksualundervisning herhjemme, men starter dermed også samtalen på skolerne om emner såsom køn, grænser, normer og ligestilling, der er centrale tematikker i årets Peru-projekt. 

Både Amnesty Youth og Dagsværkgrupper har fået tilsendt en kampagnepakke med materiale, der sætter fokus på netop seksualundervisning og kønssterotyper. 

Har du ikke modtaget en pakke på din skole, men vil gerne have en? Så skriv til marie@od.dk

Følg med på instagram og facebook

 

 

Man kan læse mere om Amnesty Youth's arbejde for samtykkelov og bedre seksualundervisning her: https://amnesty.dk/emner/lighed/samtykke-lets-talk-about-yes