Unge danskere bryder med den kolde skulder til Grønland

12. feb 2018

De danske gymnasieelever har valgt, at Operation Dagsværks oplysningskampagne skal sætte fokus på Grønland.

Sekretariatets frivillige er netop vendt hjem med lommerne fulde af guld

Den 9. februar vendte frivillige fra organisationen hjem fra knap tre ugers research i Grønland, hvor de i samarbejde med de grønlandske unge har indsamlet materiale til podcast, film og undervisningsmaterialer. 

”Vi bor altså ikke i igloer.” siger Jaakusaaq fra Nuuk Gymnasium i et interview med et suk. Han  bliver spurgt, hvad danske unge skal vide om grønlandske unge. Dette er kun en af de mange fordomme, de grønlandske unge støder på i mødet med danskere, og det vil Operation Dagsværk med årets kampagne ændre på. 

Operation Dagsværk vil sætte Grønland på skoleskemaet og bryde med uvidenheden om Grønland fra dansk side. “Danskere ved utrolig lidt om Grønland. Man kan gå igennem hele sin skolegang uden at høre om Grønland. Og i Grønland der lærer man rigtig meget om Danmark, så det er et forsøg på at gøre op med den ulighed,” siger Astrid Toft, som er sekretariatsfrivillig hos Operation Dagsværk.

Sekretariatet lander i dag i Danmark efter en researchtur, hvor de frivillige har besøgt Nuuk, Qaqortoq, Narsarsuaq og Kangerlussuaq. Her har de indsamlet viden, lyd, film og en masse indtryk, som skal forme årets oplysningskampagne. Holdet arbejder ud fra en arbejdstitel, der hedder ”Danmark og Grønland på bølgelængde,” hvor især ligeværdighed mellem grønlandske og danske unge er i fokus. 

De unges stemmer er hørt

De har afholdt workshops med omkring 500 unge og blandt andet besøgt gymnasierne i Nuuk og Qaqortoq, der bakker op og vil deltage i Dagsværkdagen 2018. Dette sker i tråd med, at Operation Dagsværk vil skabe et ligeværdigt samarbejde på tværs af Nordatlanten og nuancere den fælles historie, Grønland og Danmark har. Astrid Toft afslutter: ”Det er et ambitiøst projekt at skulle gøre op med så mange års historie. Men vi tror på det her projekt, og det er derfor, vi er her”. 

Operation Dagsværk vil i samarbejde med de grønlandske unge og de danske unge skabe et nyt kapitel i dansk-grønlandsk historie. Denne kampagne er blot startskuddet til et projekt skabt af Ungdommens Røde Kors og Kalallit Røde Korsiat (Røde Kors i Grønland), som løber fra 2019 til 2021.

 

 

 
Projektet, Grønland 2018:
Midlerne fra kampagnen går til projektet ”Isbjergene kælver” stillet af Ungdommens Røde Kors og Kalallit Røde Korsiat (Røde Kors i Grønland). Projektets kerne er at give de grønlandske unge redskaberne til at blive sociale entreprenører og derved sætte lys på udfordringerne og i fællesskab udarbejde løsninger og konkrete handlingsplaner til at forbedre deres lokalsamfund. 
 
Kalaallit Røde Korsiat (KRK)/Grønlandsk Røde Kors
Organisationen er selvstændig og tilknyttet det internationale Røde Kors netværk og funderet på disses principper og værdier. I 1992 blev Kalaallit Røde Korsiat frakoblet Dansk Røde Kors. KRK har været økonomisk uafhængig siden 2008. Kalaallit Røde Korsiat arbejder for at give borgere i Grønland mulighed for at engagere sig frivilligt i praktisk og humanitært arbejde i deres lokalsamfund, bl.a. via genbrug, arktisk og psykisk førstehjælp og diverse sociale projekter, herunder ungeprojektet INUA. KRK har et bredt samarbejde med lokale aktører i hele Grønland.
 
Ungdommens Røde Kors
Ungdommens Røde Kors er Danmarks største humanitære ungdomsorganisation, der engagerer over 20.000 børn og unge i stærke fællesskaber. Ungdommens Røde Kors er en selvstændig organisation under Røde Kors i Danmark, der lige nu er til stede i 101 danske byer med aktiviteter som tæller alt fra ferielejre, lektiecaféer, mentorordninger til hospitalscaféer, rollespil og konflikthåndteringskurser. Herudover har Ungdommens Røde Kors internationale projekter i bl.a. Zimbabwe, Østeuropa og Grønland. Læs mere om Ungdommens Røde Kors på www.urk.dk